La Picioru’ Porcului

Dacă tâmpitu’ ăla nu musca din măr, acum eram cu toţii-n paradis!

To tort(ure) or not to tort(ure).

Posted by joeindianu pe 25/05/2009

Motto:  Tort de morcovi aveti? Tort de morcovi?…..bleahh!!

 

Disclaimer: Asta e un post lung da are poze multe deci nu o sa va solicit.

 

Weekendu asta care tocmai si-a stors ultimele puteri groaznic de repede a fost ziua celei mai importante femei din viata mea. Adica mama. Pe calea www-ului as vrea sa ii mai zic odata La Multi Ani chiar daca nu mi-a citit niciodata blog-ul (pentru cei care m-au mai citit, motivele sunt evidente). Da’ eu ii zic oricum. Ce sa va zic: a fost paranghelie misto cu muzica buna si niste domni si doamne care au dansat de ma dureau pe mine picioarele (astia mai batrani stiu cum sa se distreze bai nene!). Dupa o saptamana de creier-storcing eu si mama am ajuns sa avem un meniu stabilit, urmand ca eu sa pregatesc tortul. In minutele care urmeaza sa vie va prezint ce a iesit. Pe mine m-ar fi ajutat in momentele astea sa gasesc un meniu complet si sa nu stau sa concep. Poate va ajuta si pe voi. La sfarsit se gaseste tortul facut de subsemnatul impreuna cu reteta acestuia. Ideea, constructia, traducerea si adaptarea Toni si Bogdan Nedea! Enjoy.

 

Rosii umplute cu vinete si castraveti umpluti cu pasta de pate (pate batut cu unt si un pic de mustar in care se adauga mieji de seminte de floarea soarelui (inventie ad-hoc care e f buna) si piper.

Picture 047                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

…aranjate madru ca ochiu de mosafir e critic si mereu vigilent

Picture 046                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

si ca sa completam taboul tragem ardei in trei culori umpluti cu branza frecata in care se adauga menta (pentru ca in ziua de azi nu se mai freaca doar menta ci si branza) si marar.

Picture 048

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Icre, romanesti si naturale decorate cu icre negre si rosii, dupa imaginatie (mi-au iesit ochii pe decoratia asta – am stat vre-o 45 de minute – da eu zic, ca a meritat)

Picture 040                                                                                                                                                                                                                      

…meet Codrutz (dupa cum i-a fost numele de botez)

Picture 041                                                                                                                                                                         

…and this is GlinaPicture 044

                                                                                                                                                                    

„Glinooooo, frecati-as icrele tale, m-as da la tine da’  se ia de mine pestii tai…”   (la mijloc avem dovlecei panne cu mujdei)

Picture 057                                                                                                                                                

Ciuperci, mandre si gatite…de sarbatoare, umplute cu kaiser, coditele de la ciuperci, patrunjel, unt peste care se aplica o felie de cascaval (afumat e si mai bun)

Picture 059                                                                                                                                                     

Rulouri de sunca umplute cu varza rasa in care se amesteca maioneza, sare, piper, bobite de mac(pentru decor dar si gust) si rulada de pui….asta a fost platoul Rolling…. Stuff.

Picture 062

                                                                                                                                                        

Felul doi a fost o specialitate de-a lu’ mama. Pui umplut. Nu e greu de facut dar trebuie sa stii cum. Este un pui intreg care se umple cu ficat de pui tocat, patrunjel, paine inmuiata, afumatura, ou fiert si care se coase si se da la cuptor in ulei cu margarina. Se stropeste constant. O sa tratez reteta in alt post. Este genial va garantez. Imi cer scuze pentru calitatea pozei dar nu am apucat sa pozez prea mult. Era imbulzeala… 🙂

Picture 086

                                                                                                                                                     

Si acum reteta. Am vrut ceva special. Am consultat specialul am retinut, combinat si mi-a iesit ceva inedit (asta poate fi se de bine si de rau). Reteta e usoara dar trebuie sa ai mana la prajituri (de care eu nu am avut) ca sa nu muncesti ca tampitu.

Blatul 1: Se bat spuma albusurile de la 4 oua apoi se adauga in ploaie 80g zahar pana se face o spuma groasa (adicaPicture 032 pana face sfarcuri ca in imaginea alutarata). Se adauga galbenusurile si un plic de zahar vanilat si se bat pana se inglobeaza bine. Sfat: daca vreti ca galbenusurile sa fie mai galbene puneti un varf de sare peste ele si lasati-le vreo 10 min sa se cunoasca. Peste spuma de mai sus, plouati 110g de faina si amestecati cu lingura de jos in sus ca sa nu se lase. Tapetati o tava patrata (neaparat) cu hartie de copt (nu ulei si faina ca o sa ciopliti la ea ca Brancusi…credeti-ma pe cuvant) si o dati la cuptor vreo 15-20 min(faceti testul cu scobitoarea). Cand scoateti blatul il asezati cu fata in jos pe un prosop umed si il ungeti repede (pe fata in care a stat in tava) cu un strat subtirel de gem de capsuni. Va ajutati de prosop ca sa il rulati strans. Va iese o rulada pe care o lasati la racit putin apoi o dati la frigider sa se ocupe el de ea. Aveti grija in ce tava puneti sa nu trebuiasca sa o faceti de doua ori pentru ca s-a mai intamplat…de curand. 🙂

Crema 1:  Cremele se pot face din orice fructe si toate se fac la fel. Pentru ca lu mama ii place pepenele galben am alesPicture 026 sa fie asta prima crema. Va recomand fructe de sezon. Se ia un pepene galben (cam de vreo 800g.) se curata de coaja, se desambureaza si se taie in bucati. Se baga la blender pana se face un piure fin. Eu am preferat sa il dau prin masina de tocat ca sa aibe si ceva bucatele. Inglobati 8-9 linguri de zahar (in functie de cat de acru este fructul). Se bate un plic de frisca cu 150 de ml de lapte. Separat pe baie de aburi, intr-un pahar se desfac in 200ml de apa 3 plicuri de gelatina care se toarna repede peste fructe si se amesteca bine. Se adauga frisca si se inglobeaza si se da la acelasi frigider langa rulada ca sa se impreteneasca.

Crema 2: Se face exact la fel doar ca din capsuni. Aveti insa grija cu gelatina ca sa nu va iasa prea tare. Se pun 3 plicuri la o 1 kg de fructe. Nu e necesar sa poti sa dai cu ea de pamant si sa iti sara inapoi. Zahar dupa gust si in functie de cat de acre sunt fuctele.Picture 029

Blatul 2: Acesta este blatul capac. Se bat 4 albusuri spuma apoi se inglobeaza 80g. de zahar. Se adauga galbenusurile si un plic de zahar vanilat. O tava rotunda, hartie de copt si 25-30 d min la foc potrivit.

 

Dupa ce sunt toate astea facute ne apucam de ornat. Se ia un vas relativ adanc cu funt rotund si se tapeteaza cu folie. Rulada se taie in felii cam de un centimetru (cu grija sa nu o rupeti).

Picture 024 Dupa ce ati infaptuit acestea asezati feliile in bolul rotund astfel incat sa nu ramana nici un spatiu (sau spattii cat mai mici intre ele. Ca in imaginea alaturata. untitled 

 

 

 

 

Acest blat se umple jumatate-jumatate cu cele doua creme pe care le-at facut pana acum si deasupra se aseaza blatul capac. Se strange folia spre inerior si peste blatul capac si se lasa la frigider vre-o 12 ore. Cand il scoateti il intoarceti pe un platou si il ungeti cu o solutie dinr-o lingura de miere si 2 linguri de suc de lamaie. Merge si fara chestia asta, va spun eu din experienta aluia care a uitat sa o puna.  Asta mi-a iesit mie:

Picture 100Picture 108

 

 

 

 

 

 

Poza finala este una uratica dupa parerea mea si o sa trebuiasca sa va folositi imginatia si sa pretindeti ca nu a fost ciopartit de invitatii pofticiosi.

Picture 110E racoritor si usor de facut. Am primit numai laude. Try it at home. 🙂

2 răspunsuri to “To tort(ure) or not to tort(ure).”

  1. Violet said

    :((
    vreau si eu ardei cu branza si rosii cu vinete :((
    will u cook for me when I come home?

Lasă un răspuns către Violet Anulează răspunsul